Ξέμεινε από υποψήφιους Δημάρχους η Κεντροαριστερά!!!!  

«Ντρέπεται και η ντροπή» με τα όσα συμβαίνουν!!!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

 Τελικά, όπως αναμενόταν, στην Άρτα και στην Πρέβεζα η ευρύτερη Κεντροαριστερά …ξέμεινε από υποψήφιους Δημάρχους.

Ποιος θα το φανταζόταν πριν κάποιο διάστημα, ότι στην Αυτοδιοίκηση που ήταν ο κατ’ εξοχήν προνομιακός χώρος «του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» δε θα κατάφερναν να κατεβάσουν δημοτικά ψηφοδέλτια ούτε καν σε πρωτεύουσες νομών της Ηπείρου.

Φταίνε οι εθνικές εκλογές, που έγιναν πολύ πρόσφατα, λένε μερικοί.

Κάποιοι άλλοι το αποδίδουν στην εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, από το εκλογικό σοκ που υπέστη και την πιθανή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ορισμένοι ρίχνουν τα αναθέματα στις ηγεσίες των κομμάτων που δεν φρόντισαν εγκαίρως να προετοιμαστούν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ  δεν είναι και λίγοι που ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες στις Νομαρχιακές Επιτροπές των 2 κομμάτων, για τις επιλογές και τις αποφάσεις τους.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω έχουν παίξει το ρόλο τους, όπως  και ο νέος εκλογικός νόμος, που όπως έχουμε ξαναπεί είναι κομμένος και ραμμένος για τη διατήρηση των Αυτοδιοικητικών συσχετισμών..

Όμως παρά τη δυσμενή πολιτική συγκυρία, παρά τα λάθη τις καθυστερήσεις και την αδυναμία ορισμένων κομματικών στελεχών να πράξουν τα αυτονόητα, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί, πριν λίγους μήνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κατεβάσει υποψήφιο Δήμαρχο σε κανέναν μεγάλο Δήμο της Ηπείρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με την πλειάδα των Αυτοδιοικητικών στελεχών, δε θα κατάφερνε να καταρτίσει συνδυασμούς σε Άρτα και Πρέβεζα κ.α.

Κι όμως πολύ έγκαιρα κάποιοι επισημαίναμε την ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα κατέληγαν σε προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις…

Προσωπικά επανειλημμένα τόνισα  ότι:

«..Στη σημερινή συγκυρία, που η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ εδραιώνεται με όρους παντοδυναμίας, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση όρων συναίνεσης και συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων, συγκροτώντας ισχυρά, ενωτικά ψηφοδέλτια…»

Τι κι αν τα λέγαμε.

Η πολιτική ανεπάρκεια και κυρίως οι σκοπιμότητες συγκεκριμένων κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, που δεν αξιολόγησαν σωστά το διακύβευμα, οδήγησαν την Κεντροαριστερά, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, να μην έχει υποψήφιους Δημάρχους ούτε σε μεγάλους Δήμους. ..

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τα ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά.

Στελέχη της Κεντροαριστεράς διασκορπίστηκαν «άλλος εδώ κι άλλος εκεί»,  ερίζοντας δημόσια για το ποιος έκανε την καλύτερη επιλογή..

Την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αρταίων, την περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο ένα πρόσφατο πρωτοσέλιδο από την «ΗΧΩ της Άρτας»:

«Το δίλλημα είναι, με τον δεξιό Δήμαρχο ή με τον δεξιό Αντιδήμαρχό του»..

Και αυτό βεβαίως πριν από τη σύμπραξη του Δημάρχου κ.Τσιρογιάννη  με την επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ταπραντζή.

Και στην Πρέβεζα, ένα  Δήμο με προοδευτική παράδοση, το δίλλημα έχει αρκετές ομοιότητες.

Υπάρχει ο νυν Δήμαρχος, Νίκος Γεωργάκος, κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος για 4 χρόνια υιοθέτησε απόλυτα τις κυβερνητικές επιλογές..

Το έργο του μηδαμινό, με αρκετά λάθη στη διαχείριση και πολλές «σκιές»..

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι στο ψηφοδέλτιο έχουν ενταχθεί, πολλά στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της ΝΔ, έξι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αρκετοί κεντροαριστεροί, μεταξύ των οποίων και κορυφαία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο βασικός του αντίπαλός, Γιώργος Νίτσας, είναι υποψήφιος Δήμαρχος για 4η συνεχόμενη φορά.

Στις εκλογές του 2019 τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του συνδυασμού του στήριξαν την εκλογή Γεωργάκου, ανεβαίνοντας μάλιστα μαζί του στο πατάρι !!!

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης του έχει υποψηφίους από πολλούς πολιτικούς χώρους, επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε το συγκεκριμένο συνδυασμό « ένα συνονθύλευμα ανθρώπων»  που στις τάξεις της συμπεριλαμβάνει «εκτός από τον πρώην γραμματέα της ΝΟΔΕ της ΝΔ και υποψήφιους από τον ακροδεξιό χώρο, ακόμη και πρώην υποστηριχτές της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που περιγράψαμε είναι ότι πολλοί δημότες, που στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν κόμματα της Κεντροαριστεράς, δεν κρύβουν την οργή και τη δυσφορία τους για τις εξελίξεις και δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν το τρίτο συνδυασμό, αυτόν  της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον γιατρό Κώστα Κύρλα.

Το αν αυτό θα συμβεί και σε ποιο βαθμό, μένει να φανεί στις 8 Οκτώβρη..

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με έντονο παρασκήνιο, πολλές… «μεταγραφές» κι ακόμη περισσότερες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα.

«Ντρέπεται και η ντροπή», έγραψε πρόσφατα γνωστός και έμπειρος δημοσιογράφος, για τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην περιοχή…

Και δυστυχώς όλα αυτά τα πληρώνει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, καθώς τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές τον οδηγούν πολλές δεκαετίες πίσω.


*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας