Απαιτείται σταθερή & μακροχρόνια πολιτική!!!
Όλοι συμφωνούν στη διαπίστωση ότι το δημογραφικό έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της χώρας. Υπάρχει υπογεννητικότητα, υπάρχει γήρανση του πληθυσμού, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στις πολύτεκνες οικογένειες και το σημαντικότερο είναι ότι δυστυχώς υπάρχει και διαχρονική κυβερνητική αδιαφορία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις» κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μακροπρόθεσμων απειλών για την Ελλάδα και υπερβαίνει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εμπλοκής με την Τουρκία και την πιθανότητα μιας νέας οικονομικής κρίσης, παρόμοιας μ’ αυτή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνεται η τάση που διαμορφώνεται στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, που ενώ διαθέτουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης, γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά. Τέλος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς δείχνουν ότι στη χώρα μας το 2022 είχαμε μια γέννηση ανά δυο θανάτους, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το έτος 2023, εκτιμάται ότι θα είναι ο μικρότερος που σημειώθηκε ποτέ τα τελευταία 91 χρόνια. Ο δε πληθυσμός της Ηπείρου από το 2011 μέχρι το 2021, μειώθηκε περίπου κατά 17.000, ενώ μόνο το 2022 μειώθηκε κατά 2.581.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω επιβεβαιώνει ότι ο ελληνικός πληθυσμός βαίνει συνεχώς μειούμενος και οι προγνώσεις για το απώτερο μέλλον είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Το βασανιστικό πλέον ερώτημα είναι αν η Κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό μας σύστημα έχει επίγνωση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Αν δηλαδή ΟΛΟΙ έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και τολμηρά μέτρα, οι συνέπειες του δημογραφικού θα αποβούν καταλυτικές για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, την άμυνα της χώρας, τη μείωση του εργατικού δυναμικού κοκ. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν όλα τα κόμματα-ώστε να συμφωνήσουν σε άμεσες, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις – τόσο το καλύτερο. Διαβάζουμε προσφάτως ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και
Οικογένειας, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και μέσα από τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεντρώνονται και αξιολογούνται προτάσεις, προκειμένου, όπως τονίζεται, «να καταλήξουν σε ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο». Αυτό είναι μια καλή αρχή, αρκεί η Κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα και δε θα αρκεστεί και πάλι σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενταγμένα στην επικοινωνιακή της στρατηγική. Αν έχει ειλικρινές ενδιαφέρον τότε οφείλει να σχεδιάσει μια σταθερή μακροχρόνια πολιτική που θα δημιουργεί ασφαλές περιβάλλον για τη νέα οικογένεια. Μια πολιτική που στο επίκεντρο της θα έχει την οικονομική ενίσχυση των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, την ευνοϊκότερη φορολογική τους μεταχείριση και την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της στέγης. Μια πολιτική που θα προστατεύει τον ρόλο της εργαζόμενης μητέρας και θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανατροφή των παιδιών τους, όπως πχ την ολοήμερη λειτουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών. κοκ. Και βεβαίως η οικονομική βοήθεια που μελλοντικά θα ανακοινωθεί για κάθε παιδί που γεννιέται – ως στήριξη αλλά και ως κίνητρο – θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια από το τρίτο παιδί και μετά. Μόνο έτσι θα έχει αποτέλεσμα, ως κίνητρο για αύξηση των γεννήσεων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Κοντολογίς, από τις μελλοντικές αποφάσεις τις Κυβέρνησης θα φανεί στην πράξη κατά πόσο έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτού του μείζονος ΕΘΝΙΚΟΥ ζητήματος!!!