Συνενώσεις ετοιμάζονται στις ΔΕΥΑ-αντιδρούν οι εργαζόμενοι, του Φιλίππου Ξέρα

Φίλιππος Ξέρας

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει, το επόμενο διάστημα, σε σαρωτικές συνενώσεις Δημόσιων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Οι κατά τόπους ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης) θα συνενωθούν τουλάχιστον ανά τρεις ή και όλες σε κάθε νομό σε μία και το ίδιο θα συμβεί και με τα Λιμενικά Ταμεία.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή έρχεται να συμπληρώσει το νόμο που ψήφισε πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση για τη διαχείριση νερών και αποβλήτων, και αναμένεται πολύ σύντομα να προωθήσει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, και την ενδεχόμενη είσοδο ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο.
Επιπλέον ελλοχεύει και ένας σοβαρός κίνδυνος για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ οι οποίοι με τις συγχωνεύσεις αναμένεται να χάσουν τις οργανικές τους θέσεις και είτε θα τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις ή θα οδηγηθούν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Σ.Σ. ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πρεβεζας κ. Ζέρβας και ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος είναι ενημερωμένοι για κάποια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη….και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν….?????.

Εν τω μεταξύ θέση μάχης κατέλαβαν οι εργαζόμενοι και η ομοσπονδία τους  η ΠΟΕ ΔΕΥΑ εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης.  Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων όταν ακόμα και στους ΦΟΣΔΑ οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο.

Προβλήματα λειτουργίας θα λύνονται μετά από ένα χρόνο.

Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δεν θα υπάρχουν.

Τις ανάγκες θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα.

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων καμία μέριμνα παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις.

Για τις κατακτήσεις των εργαζομένων καμία μέριμνα.

Προβλήματα εργαζομένων θα τίθενται στο Δ.Σ. του νέου φορέα άγνωστο πότε.

Η κατεύθυνση του συνδικάτου είναι η μετωπική σύγκρουση.

Τα σωματεία να απαιτήσουν από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια άμεσα να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση των ΔΕΥΑ.

Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες.

Να σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο που αύριο τίθεται για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα σωματεία ενημερώνουν άμεσα τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις και να προετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, συλλαλητήρια και κλείσιμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο.

Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους «κολλητούς». Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους «παίχτες» δεν έγιναν τυχαία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων.

Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός την ύστατη στιγμή.

Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει.