Σε συλλαλητήριο καλεί η ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ

Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουμε από πρώτο χέρι ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στη μόρφωση των παιδιών μας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας και οι δικές μας τσέπες είναι άδειες.
Ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες». Πλέον κάποιοι θα εισέρχονται σε πανεπιστήμια, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.
Ενώ οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια (ελάχιστη βάση εισαγωγής), θα «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν.
Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, που μόχθησαν για πάρουν του πτυχίο τους, που δίνουν τη μάχη ως αναπληρωτές για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και μαζεύουν μέρα με την μέρα την προϋπηρεσίας τους, θα δουν μέσα σε μια μέρα οι κόποι τους να ακυρώνονται και πτυχία τους να εξισώνονται με το κάθε λογής ίδρυμα – κολλέγιο – ιδιωτικό ΑΕΙ, το οποίο θα δίνει πτυχία με μοναδικό κριτήριο το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος.
Την αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση, ο λαός μας και το φοιτητικό κίνημα την έχουν επιβάλει με τους αγώνες τους απέναντι στα σχέδια της αναθεώρησης του άρθρου 16 από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων, αλλά και των συνθηκών σπουδών.
Με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα.
Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη π.χ. ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η “απελευθέρωση της αγοράς” στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων
δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά.
Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.

Διεκδικούμε:

 Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!
 Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
 Καμία σκέψη αναθεώρηση του άρθρου 16
 Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
 Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
 Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-
εργαζομένων στα πανεπιστήμια

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ

Για την Ε.Γ. του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας

Ο Πρόεδρος

Μισηρλής Γεώργιος