Σχολεία: Επαναφορά 5ήμερης αποβολής για bullying -Διαχωρισμός αδικαιολόγητων και δικαιολογημένων απουσιών

 

o Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ,μιλώντας για τα αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων, τόνισε:« Σε ό,τι αφορά το bullying, βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ-, το φαινόμενο εντείνεται.

Γι’ αυτόν τον λόγο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες.

Μέσα σε αυτήν θα μπορούν ο γονιός και ο μαθητής από το γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία θα διαχειρίζεται η σχολική μονάδα. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα γίνεται εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».

Σημειώνοντας πως μια πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική, πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5ήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τον θύτη, θα υπάρξει μια διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

«Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα, σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία», είπε επίσης για τα σχολεία ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για τον διορισμό δασκάλων στα σχολεία
Ερωτηθείς για διορισμό δασκάλων στα σχολεία, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετία, να το πω χονδρικά- έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί, κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μια κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον, ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».