Σαν σήμερα 4/12

1259: Οι βασιλείς Λουδοβίκος Θ’ της Γαλλίας και Ερρίκος Γ’ της Αγγλίας συμφωνούν με τη Συνθήκη των Παρισίων, κατά την οποία ο δεύτερος παραιτείται από τις αξιώσεις του στα ελεγχόμενα από τους Γάλλους εδάφη στην ηπειρωτική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Νορμανδίας) σε αντάλλαγμα για την απόσυρση της υποστήριξης του πρώτου στους Άγγλους επαναστάτες.

1534: Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.

1601: Οι Τούρκοι σουβλίζουν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία, Σεραφείμ, καθώς και άλλους ιεράρχες.

1877: Ο Τόμας Έντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του, του φωνογράφου, να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή.

1892: Γεννιέται ο Φρανθίσκο Φράνκο, Ισπανός στρατηγός και πολιτικός

1903: Παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

1913: Η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου τις αποφάσεις που έλαβε, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με βάση τις οποίες η Βόρειος Ήπειρος παραχωρήθηκε στην Αλβανία. Μετά από έντονη διαμαρτυρία και αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο προχώρησαν σε διακοίνωση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της με τους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετέχουν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), έθεσαν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

1920: Στο Μιλάνο σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

1940: Πραγματοποιούνται από την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) τρεις αποστολές διώξεως και τρεις βομβαρδισμού. Οι πρώτες αφορούσαν σε αναγνώριση επ’ ωφελεία της Στρατιάς, κάλυψη της περιοχής Πρεμετής και συνοδεία βομβαρδιστικών αεροπλάνων, ενώ οι υπόλοιπες σε βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων στην περιοχή Τεπελενίου, Αργυροκάστρου και στην οδό Κλεισούρας – Βερατίου.

1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα  για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι κομμουνιστές προσπαθούν να καταλάβουν την Αθήνα. Kηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στην ελληνική πρωτεύουσα.

1945: Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1950: Ελληνικά αεροσκάφη C-47 Dakota του 13ου Σμήνους Μεταφορών αρχίζουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς, με αερογέφυρα, 4.700 τραυματιών της εγκλωβισμένης 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Πεζοναυτών στο Hagaru–ri, στη βορειοανατολική Κορέα. Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπό τα πυκνά πυρά του εχθρού παραλαμβάνουν τους τραυματίες και τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Yonpo της περιοχής Hungnam.

1967: Η κρίση της Κοφίνου έληξε στις 4 Δεκεμβρίου 1967 με την αποδοχή της έκκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τις τρεις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Τελικά, η Εθνική Φρουρά διατηρήθηκε, αλλά το πλήγμα στην άμυνα του νησιού από την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο υπήρξε καίριο.

1976: Πεθαίνει ο Πάτροκλος Καραντινός, Έλληνας αρχιτέκτονας που συμμετείχε στην δημιουργία του Μνημείου των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο

1991: Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της γειτονικής χώρας: α) να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

1992: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, στέλνει περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Σομαλία με εντολή να προστατεύσουν τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

2021: Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ανακαλύπτεται στο προσωπικό όχημα ενός Τούρκου αστυνομικού, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε συγκέντρωση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν. Η βόμβα ανακαλύφθηκε πριν ο αξιωματικός φύγει για το συλλαλητήριο και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.


Πηγή: www.newsbeast.gr & dis.army.gr