Σαν σήμερα 30/11

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από τον δούκα της περιοχής, Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1835: Γεννιέται ο Μαρκ Τουέιν, Αμερικανός συγγραφέας

1853: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Σινώπης: Ο Ρωσικός Στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

1872: Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση του Δημήτριου Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Είναι τα λεγόμενα «Στηλιτικά». Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται -για διαπόμπευση- τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν τον πρωθυπουργό.

1874: Γεννιέται ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, Άγγλος πολιτικός

1882: Γεννιέται ο Ιωάννης Δεμέστιχας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

1892: Πεθαίνει ο Δημήτριος Βάλβης, Έλληνας πολιτικός.

1893: Ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών.

1900: Πεθαίνει ο Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

1904: Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) αντιμετωπίζει με επιτυχία 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο ύψωμα Γιάμισε, δυτικά από το χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας.

1912: Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.

1912: Ο Υπολοχαγός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την τελευταία του αποστολή κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Νικόπολης με παρατηρητή τον Υπολοχαγό Ν. Πάσσαρη, για να εκτελέσει αναγνωριστική πτήση πάνω από το Μπιζάνι. Η αποστολή δεν ολοκληρώνεται καθώς το αεροπλάνο, λόγω βλάβης του κινητήρα, καταπίπτει κοντά στη Φιλιππιάδα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του παρατηρητή. Στη συνέχεια, ο Καμπέρος υποβάλλει την παραίτησή του και επιστρέφει στο Πυροβολικό.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

1932: Στην Ελλάδα, καταργείται το υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο υπουργείο Πρόνοιας.

1938: Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

1938: Δολοφονείται ο Κορνέλιου Ζέλεα Κοντρεάνου, Ρουμάνος εθνικιστής, ιδρυτής της Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ ή αλλιώς πιο γνωστής ως Σιδηράς Φρουράς.  Με 13 λεγεωνάριους μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε δάσος όπου πρώτα τους στραγγάλισαν και μετά τους πυροβόλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

1940: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων (ΧΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού)  επί των Ιταλών σημειώνεται στο Πογραδέτς της Αλβανίας.

1942: Το υποβρύχιο «Παπανικολής» με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρουσσέν βυθίζει στα ανοιχτά της Κρήτης (περιοχή Δωδεκανήσων) εχθρικό φορτηγό πλοίο εκτοπίσματος 6.000 τόνων.

1943: Στην Αθήνα, πραγματοποιείται πογκρόμ κατά των αναπήρων από τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας, με κατάληξη την εκτέλεση 283 Ελλήνων αναπήρων πολέμου.

 

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα…

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1966: Τα Μπαρμπέιντος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1967: Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί -μετά από μια ολόκληρη χιλιετία- τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

1990: Γεννιέται ο Λευτέρης Πετρούνιας, Έλληνας αθλητής της Ενόργανης Γυμναστικής

1993: Η Γερουσία στην Ολλανδία εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ευθανασία, με ψήφους 37 υπέρ και 34 κατά.

2020: Πραγματοποιείται μια ημισφαιρική έκλειψη Σελήνης, με την πανσέληνο να εξασθενεί ελαφρώς καθώς περνά μέσα από την ημισφαιρική σκιά της Γης. Είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τμήματα της Ανατολικής Ασίας και τη Νέα Ζηλανδία.

2021: Τέσσερις μαθητές σκοτώνονται και άλλοι επτά τραυματίζονται σε μαζικούς πυροβολισμούς σε λύκειο στην Οξφόρδη στοΜίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πηγή: www.newsbeast.gr dis.army.gr