Σαν σήμερα 11/12

711: Πεθαίνει ο Ιουστινιανός Β’, Βυζαντινός αυτοκράτορας

969: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, Νικηφόρος Β’ Φωκάς, δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα, Ιωάννη Α’ Τσιμισκή.

1282: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1834: Πεθαίνει η Βασιλική Κονταξή, Ελληνίδα σύζυγος του Αλή πασά

1912: Γεννιέται ο Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός

1918: Γεννιέται ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας

1922: Γεννιέται ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας τραγουδιστής

1941: Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν πόλεμο στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί απαντούν κηρύσσοντας πόλεμο σε Γερμανία και Ιταλία. Την ίδια ημέρα, η Ιαπωνία εισβάλει στη Βιρμανία.

1946: Δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965. Η ίδρυσής της από τη Γενική Συνέλευση του νεοσύστατου τότε Διεθνούς Οργανισμού, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

1948: Γεννιέται ο Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας συνθέτης

1949: Γεννιέται η Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός

 

1950: Γεννιέται η Χριστίνα Ωνάση, Ελληνίδα επιχειρηματίας

1967: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde παρουσιάζεται στην Τουλούζ της Γαλλίας.

1972: Το «Apollo 17» γίνεται η έκτη και τελευταία αποστολή «Απόλλων» που προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

1974: Ο ανώτατος δικαστικός, Μιχαήλ Στασινόπουλος, ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981: Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε: Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

1982: Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελληνική Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1994: Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού Στρατού στην Τσετσενία.

1997: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη που προβλέπει μείωση της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά μέσο όρο 5,2% από τα επίπεδα του 1990, για τα χρόνια 2008-12.

1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, καλείται η Άγκυρα να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2001: Η Κίνα γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από 15 έτη εκτενών διαπραγματεύσεων.


Πηγή: www.newsbeast.gr