Σαν σήμερα 10/12

1041: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1081: Πεθαίνει ο Νικηφόρος Γ’ Βοτανειάτης, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1396: Πεθαίνει η Ελένη Καντακουζηνή, Βυζαντινή αυτοκράτειρα

1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημόσια την Παπική Βούλα Exsurge Domine, η οποία καταδίκαζε τις θέσεις του και τον καλούσε να τις αποκηρύξει.

1817: Το Μισισίπι γίνεται η 20ή πολιτεία των ΗΠΑ.

1832: Η Σάμος αναγνωρίζεται από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’ ως αυτόνομη ηγεμονία, υποτελής στην Τουρκία και υπό την εγγύηση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας).

1834: Ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές εγκαθίστανται στην Αθήνα, καθιστώντας την ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1849: Πεθαίνει ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, Έλληνας λόγιος

1869: Η πολιτεία του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ είναι η πρώτη που υιοθετεί το κίνημα των σουφραζετών και δίνει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1877: Ο Ρωσικός Στρατός καταλαμβάνει την Πλέβεν μετά από πεντάμηνη πολιορκία. Η φρουρά των 25.000 επιζώντων Οθωμανών παραδίνεται. Η νίκη αυτή είναι καθοριστική για την έκβαση του  Ρωσοτουρκικού Πολέμου και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

1893: Ο Χαρίλαος Τρικούπης λέει στη Βουλή την ιστορική φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», με την οποία διακηρύσσει επίσημα την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους πιστωτές της.

1901: Στη Στοκχόλμη, απονέμονται για πρώτη φορά τα Βραβεία Νόμπελ.

1902: Ολοκληρώνεται επίσημα το φράγμα του Ασουάν στον ποταμό Νείλο, το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.

1903: Ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράζονται με τον Χένρι Μπεκερέλ για τη δουλειά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Η μαντάμ Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ.

1904: Ο φημισμένος Ρώσος φυσιολόγος, Ιβάν Παβλόφ, παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

1905: Ο Γερμανός γιατρός, Ρόμπερτ Κοχ, τιμάται με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.

1911: Η Μαρία Κιουρί κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ.

1922: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική με τη Θεωρία του για τη Σχετικότητα, κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής.

1925: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιρλανδό συγγραφέα, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο.

1929: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Γερμανό συγγραφέα, Τόμας Μαν.

1932: Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.

1936: Πεθαίνει ο Λουίτζι Πιραντέλο, Ιταλός συγγραφέας

1936: Ο Ευγένιος Ο’ Νιλ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1936: Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδος ο 8ος, παραιτείται από το θρόνο υπέρ του αδελφού του του Δούκα της Υόρκης για να παντρευτεί μία κοινή θνητή, την Αμερικανίδα διαζευγμένη, Ουόλις Σίμσον.

1941: Η Ιαπωνία εισβάλλει στη Μαλαισία, στο Χονγκ- Κονγκ και στις Β. Φιλιππίνες.

1948: Υιοθετείται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

1953: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Βρετανό συντηρητικό πολιτικό, Ουίνστον Τσόρτσιλ, για την επιδεξιότητά του στην ιστορική και αυτοβιογραφική περιγραφή των γεγονότων και τη ρητορική του.

1957: Σημεώνονται νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον Βρετανικό Στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

1957: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στους Αλμπέτ Καμί και Ζαν Πολ Σαρτρ.

1957: Πεθαίνει ο Ναπολέων Ζέρβας, Έλληνας αντιστασιακός και πολιτικός

1963: Ο Γιώργος Σεφέρης τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1964: Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραλαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης.

1964: Ο Γάλλος συγγραφέας, Ζαν Πολ Σαρτρ, αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

1969: Ο Ιρλανδός συγγραφέας, Σάμουελ Μπέκετ, βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάαστριχτ εγκρίνει τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει τις βάσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και δημιουργία μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμισμα.

1992: Στην Αθήνα πραγματοποιείται ογκώδες συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

1994: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ, τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες.

2006: Πεθαίνει ο Αουγούστο Πινοσέτ, Χιλιανός στρατηγός και πολιτικός.


Πηγή: www.newsbeast.gr