Ψήφισμα Τμήματος Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και Κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση στις 18:00 στην Θεοφάνειο

Πραγματική Προτεραιότητα για την Κοινωνία η Στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου!

Το Τμήμα Πρέβεζας του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στέκεται στο πλευρό των Αρχιτεκτονικών Τμημάτων και Σχολών, των συναδέλφων/ισσών φοιτητών/τριών και των αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δηλώνει τη ριζική αντίθεσή του στην προωθούμενη ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και στην περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η επιχειρούμενη θέσπιση μη κρατικών ΑΕΙ έρχεται ως επιστέγασμα μιας περιόδου συστηματικής απαξίωσης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων Πανεπιστημίων, που διαρκώς οξύνονται με ευθύνη της Κυβέρνησης. Οι ισχνοί πόροι, οι ανεπαρκείς και ακατάλληλες υποδομές, και η υποτυπώδης φοιτητική μέριμνα, μαζί με τις επιζήμιες νομοθετικές παρεμβάσεις (όπως η ΕΒΕ, κ.α.) υπονομεύουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο παραμένει επιτυχημένος αναπτυξιακός θεσμός και παράγοντας προόδου της χώρας, αναγνωρισμένος διεθνώς για το υψηλό επίπεδο βασικής εκπαίδευσης και έρευνας που προσφέρει.
Η νομοθέτηση ιδιωτικών Πανεπιστημίων παραβιάζει το Σύνταγμα και την ρητή πρόβλεψη του άρθρου 16 για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον:
 Θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή πόρων από το δημόσιο Πανεπιστήμιο και μεταφορά τους μέσω επιδοτήσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση ωθώντας έμμεσα στην επιβολή διδάκτρων σε όλα τα ΑΕΙ.
 Θα υποβαθμίσει σημαντικά τα δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ιδίως αυτά της επαρχίας και της περιφέρειας, εντείνοντας μακροπρόθεσμα τις περιφερειακές και οικονομικές ανισότητες στη χώρα.
 Θα υποβαθμίσει το δημόσιο αγαθό της παιδείας και της επιστημονικής γνώσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάρτιση των επόμενων γενεών και στελεχών και την κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 Θα μετατρέψει επίσημα την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης σε οικονομική δραστηριότητα, αλλά και προνομιακό πεδίο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων. Η ακαδημαϊκή και ερευνητική ελευθερία, η δεοντολογία και η αξιοκρατία θα πάψουν να υφίστανται καθώς θα υπόκεινται αμιγώς στην απρόσκοπτη ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Επιπρόσθετα εκφράζουμε τον ουσιαστικό προβληματισμό μας για τις συνέπειες στην ασφάλεια της κοινωνίας (δια μέσου του δομημένου περιβάλλοντος) που θα έχει η παροχή τίτλων σπουδών επί πληρωμή και δηλώνουμε και από αυτές τις γραμμές ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια απαξίωσης των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών προγραμμάτων σπουδών μηχανικών και δε θα αποδεχτούμε καμία αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών που παρέχουν τα δημόσια ιδρύματα.
Οι Αρχιτέκτονες και Αρχιτεκτόνισσες Μηχανικοί, μαζί με την εκπαιδευτική, μαθητική και φοιτητική κοινότητα της Πρέβεζας υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ζητάμε την αναβάθμιση της δημόσιας χρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων και την ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης, υποδομών και καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει την πρόταση νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
 
Στηρίζουμε τη συγκέντρωση ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 6 μ.μ. στη Θεοφάνειο.”
 
 

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Τσούτσης

Ο Γραμματέας
Κώστας – Ορφέας Γενιάς

Τμήμα Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
e- mail: sadaspreveza@gmail.com
Τηλ. Επικοινωνίας: 6955055083, 6947792795