” Οδηγούμαστε σε πλήρη αποσύνθεση σύντροφοι …….” γράφει ο Φίλιππος Ξέρας

     Φίλιππος Ξέρας

Από ότι φαίνεται οι πρώην Πρωθυπουργοί είναι καλύτερα να μήν μιλούν και αν είναι να μιλήσουν καλό θα ήταν να αναφέρονται μόνο στα πεπραγμένα της δικής τους διακυβέρνησης.
Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που όταν πρώην Πρωθυπουργοί μίλησαν και έκαναν πολιτικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα του κόμματος τους έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επιδίωκαν.
Τελευταία τέτοια παρέμβαση είναι και αυτή από τον Αλέξη Τσίπρα πρίν ξεκινήσει το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια παρέμβαση που τελικά έγινε κόλαφος τόσο για τον ίδιο όσο και για την πρώην υπουργό Δημοσίας τάξης επί κυβερνήσεως του κ. Όλγα Γεροβασίλη.
Το επιδιωκόμενο έγινε μπούμερανγκ με αποτέλεσμα σήμερα μία μέρα μετά το συνέδριο να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.
Νικητής μέσα όμως σε εισαγωγικά είναι ο Κασσελακης που κατόρθωσε από το πουθενά να γίνει πρόεδρος αλλά πλέον να κουνάει και το δάχτυλο σε όσους πάνε να τον αμφισβητήσουν.
Πολιτικό στραπατσο για Τσίπρα… Γεροβασίλη… αλλά και πρώην προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όμως λυπηρό ιδιαίτερα για τον Τσίπρα που πήρε ένα κόμμα του 4%, το απογείωσε εκλογικά με μια ακραία λαϊκιστική ρητορική κυβέρνησε παρέα με τον Καμμένο για να σκίσουν τα μνημόνια έκανε δημοψήφισμα στο οποίο υποστήριξε το «ΟΧΙ» για να εφαρμόσει εν συνεχεία το «ΝΑΙ» ξανακέρδισε τις εκλογές και κυβέρνησε πάλι με τον Καμμένο.
Εχασε τις επόμενες εκλογές παραμένοντας όμως ένας ισχυρός δεύτερος πόλος και τελικά συνετρίβη τέσσερα χρόνια αργότερα, ρίχνοντας το κόμμα του από το 32% στο 17%.
Μια αξιοθαύμαστη πορεία η οποία όμως μετά την στάση του στο τελευταίο συνέδριο έχει καταστραφεί.
Ο Κασσελάκης κέρδισε επειδή έδωσε μια ελπίδα ανανέωσης του χώρου όταν μάλιστα βγήκε μπροστά η Όλγα Γεροβασίλη η οποία μόνο ανανέωση δεν θα μπορούσε να δώσει.
Πολιτικά φθαρμένη η Όλγα ουσιαστικά ήταν ότι καλύτερο για τον Κασσελακη αφού αλλά νεώτερα στελέχη από ότι φάνηκε δεν είχαν τα κοτσια να βγούνε μπροστά.
Η πρόταση λοιπόν του Τσίπρα για Νέα εκλογή αρχηγού από τη βάση έγινε το Βατερλώ του συμπαρασύροντας όμως και μια μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Αυτοί λοιπόν από σήμερα ήδη δουλεύουν για την επόμενη μέρα είτε αυτή έρθει πριν τις ευρωεκλογές ή μετά τις ευρωεκλογές.
Όλα πάντως δείχνουν ότι μια ακόμη διάσπαση είναι προ των πυλών και θα δούμε τον αριστερό χώρο να κατακερματίζεται για μια ακόμη φορά.
Έτσι το πρώτο κόμμα της παραδοσιακής Αριστεράς που έφτασε στην εξουσία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αποσύνθεση.
Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος αυτός βγαίνει οριστικά έξω από το κάδρο της όποιας κυβερνητικής προοπτικής.
Το κόμμα Κασσελακη πλέον δεν θα θυμίζει τίποτα από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα αφού θα μείνει με όλα τα παρακμιακά στοιχεία τύπου Καρανίκα – Πολλάκη – Φάμελου….και εκατοντάδων άλλων γραφικών.
Ακόμη και αν μπορέσουν να πάνε μέχρι τις Ευρωεκλογές ενωμένοι μετά τις εκλογές της 9 Ιουνίου θα είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές με άλλα συνέδρια και άλλες εκλογές οργάνων και προέδρου.
Και τέλος κάτι παρακινδυνευμένο…..
Σε περίπτωση αποπομπής του Κασσελακη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος θα προχωρήσει σε δημιουργία άλλου κόμματος με βασικό πυρήνα τους ΛΟΑΤΚΙ.

Φίλιππος Ξέρας
Πρέβεζα – 26/2/2024