Νίκη στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς – Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Γεωτεχνικών

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που δίνουν οι παραγωγοί.
Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε οι οποίες έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιοι και πολυεθνικοί).
Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Οι πλούσιοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων φτιάχνουν «αγροτικές εκμεταλλεύσεις» μπαίνουν στο «λεγόμενο μητρώο αγροτών» με μεγάλα προνόμια ενώ οι εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει.
Η ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης που διατυπώνονται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις επιτροπές αγώνα περνάει μέσα από την ανατροπή της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από τους πολεμικούς εξοπλισμούς !!!) και της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα (με άμεση πληρωμή) που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Έλεγχος ουσιαστικός από το χωράφι στο ράφι για τη φτηνή και ποιοτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών.
  2. Να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις –αποζημιώσεις για τις ζημιές στις φετινές παραγωγές.
  3. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής,
  4. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς

Για να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές πρέπει να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με ταυτόχρονη στήριξη και επιδότηση της συνεταιριστικής παραγωγής. Να επιδοτηθεί η συνεταιριστική παραγωγή για να ανοίξουν παλιοί και νέοι συνεταιρισμοί με διαγραφή χρεών στην παλιά ΑΤΕ (που πέρασε τζάμπα στη Πειραιώς) .

Όχι στους συνεταιρισμούς ΑΕ.
Αυτό απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και την αντιδραστική Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Καλούμε το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικό συντονισμό. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς. Καλούμε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να προκηρύξουν απεργία ενάντια στη πολιτική της ακρίβειας, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μια απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη σε συντονισμό με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και τις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια Για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων-φτωχομεσαίας αγροτιάς και νεολαίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Β/Δ ΕΛΛΑΔΟΣ