Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του Αρχείου Ναπ. Ζέρβα.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στο Πολεμικό Μουσείο σε μιά καταμεστη αίθουσα, η παρουσίαση της εκδόσεως:«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ» (περιόδου 1942-1944).

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό Λεύκωμα του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα», στον οποίο το Πολεμικό Μουσείο παραχώρησε τα έγγραφα του προσωπικού Αρχείου του Αρχηγού του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα (περιόδου 1942-1944), καθώς και το φωτογραφικό υλικό για την έκδοση του Λευκώματος. Σημειώνεται πως η Έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα έγγραφα που συγκέντρωσε ο Στρατηγός Ζέρβας έως το θάνατο του το 1957 και τα οποία στη συνέχεια περιήλθαν στην κατοχή της συζύγου του. Ύστερα από αρκετά χρόνια, η κυρία Ζέρβα – επιθυμώντας να διασφαλίσει πως οι ιστορικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα σημαντικά τεκμήρια θα γίνουν γνωστές και στις επόμενες γενιές – τα δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο. Ανάμεσα σε αυτά τα ιστορικά τεκμήρια ξεχωριστή θέση κατέχει η «Γενική Διαταγή (18-8-1943) του Κοινού Γενικού Στρατηγείου Ανταρτών», η οποία καθορίζει ποιος θεωρείται αντάρτης και στην οποία διακρίνονται οι ιδιόχειρες υπογραφές του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη. Η έκδοση οποία παρουσιάζει νέα στοιχεία και πληροφορίες για μια πολύπαθη περίοδο της Ιστορίας της χώρας μας, από την οποία ωστόσο δεν έλειψαν οι φωτεινές προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια.

Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπ. Ζέρβας ο κος Δημήτριος Γερογιάννης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κο Αναστάσιο Λιάσκο για την συνολική προσφορά του.
Στην συνέχεια ο κος Λιάσκος (πρ.. Υφυπουργός – Βουλευτής – Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου) προλόγισε τονίζοντας την σπουδαιότητα της συνεισφοράς των ανταρτών των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. Ανέφερε για την δημιουργία Μουσείων , κατά τήν θητεία του με σημαντικότερο τό  Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου «Οικία Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα» που ξεκίνησε τη λειτουργία τον Νοέμβριο του 2022. Στους χώρους του προβάλλεται η εθνική αντίσταση εναντίον των κατακτητών, την περίοδο 1941-1944, καθώς και η ζωή του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα. Μίλησε για την άνοδο του Ζέρβα στο βουνό με τρείς αντάρτες και για διάφορα άλλα περιστατικά . Τέλος η έκδοση είπε, έγινε με αφορμή την επέτειο της ανατίναξης του Γοργοποτάμου.
Ο Δημήτριος Σκαρβέλης (Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) εξήρε την σπουδαιότητα της δημοσιοποίησης του αρχείου καθότι η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται και αποτελεί πρώτιστο παράγοντα διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας.
Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, που συντόνιζε την συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά : τα γεγονότα εκείνης της περιόδου συνεχίζουν να παράγουν και σήμερα πολιτική. Αυτή η περίοδος δεν έληξε ιστορικά. Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές, εδώ έχουμε μίοα ιδιαιτερότητα.Οι νικητές εκείνης της περιόδου έδειξαν μία πολιτική υποχωρητικότητα με αποτέλεσμα η παράταξη που έχασε να ξαναγράψει σταδιακά την ιστορία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)  ανέφερε μεταξύ άλλων: στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που στηρίχθηκε η ηγεμονία της αριστεράς ήταν η μονοπώληση, από την πλευρά της, της εθνικής αντίστασης. Αυτό αποτελεί ιδρυτικό μύθο για την ιδεολογική κυριαρχία της, Οτιδήποτε αμφισβητεί αύτό το μύθο προκαλεί ρίγη στην πλευρά της αριστεράς καθότι αλλάζει την εικόνα που οι περισότεροι Έλληνες έχουν για το παρελθόν, Ο Ευριπίδης έλεγε ,Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν,(ειναι ευτυχής όποιοςγνωρίζει την ιστορία).

Ο  Άγγελος Συρίγος ( Βουλευτής Α΄ Αθηνών, τ. Υφυπουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) μίλησε για την προσπάθεια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να δυσφημίσει τον ΕΔΕΣ και είπε: φτάσαμε με την πάροδο του χρόνου στο σημείο να ξεχάσουμε όσα συνέβησαν τότε. Δεν επιστρέφουμε σε αυτά γιατί θέλουμε να εκδικηθούμε, Δεν επιστρέφουμε σε αυτά για να αποδείξουμε ποιός έχει δίκιο. Επιστρέφουμε σε αυτές τις ημέρες για να μήν τις ξαναζήσουμε. Ο Ναπολέων Ζέρβας είνα ενας από τους ιδιότυπους των Αξιωματικών Πολεμιστῶν του πρώτου ημίσεως του 20ου αιώνα.
Τέλος οι επιμελητές του έργου Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος (ιστορικός – Επιστημονικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου) και Θεοφάνης Βλάχος (ιστορικός – Επιμελητής Ιστορικού Αρχείου Πολεμικού Μουσείου) παρουσίασαν αποσπάασματα απο το Αρχείο και γεγονότα απο την δράση του Στρατηγού Ναπολέωντα Ζέρβα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν οι κόρες του Ζέρβα Ευανθία και Βασιλική καθώς και η κόρη του Νεοζηλανδού Τομ Μπέρνς, που συμμετείχε στην εθνική μας αντίσταση.

Παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Στρατηγός Κωνσταντίνος  Φλώρος, ὁ  Στρατηγός ε. α. Ἀλκιβιάδης Στεφανῆς (πρ Υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρ. Αρχηγός ΓΕΣ) , ο πρ. Στρατηγός της ΕΛΑΣ Γεώργιος Νίτσας, πολλοί Αξιωματικοί, μεταξύ αυτών και ο εκ Καμαρίνας Πρεβέζης Πτέραρχος ε.α. Γρηγόριος Νούσιας.
Επίσης ο πρ. Πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς, ο  Βουλευτής πρ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Βουλευτής πρ.

Υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, ο Βουλευτής πρ. Υπουργός  Μιλτιάδης Ι. Βαρβιτσιώτης , ο Βουλευτής Πρεβέζης Σπύρος Κυριάκης, ο πρ, Υπουργός Γεώργιος Σούρλας καί η πρ. Βουλευτής και Ευρωβουλευτής Μερόπη Καλδή.

Τέλος αρκετοί Βορειοηπειρώτες, μεταξύ αυτών ο αδερφός (Λεονάρδος)  και ο γιός ( Πέτρος)  του φυλακισμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο Ευάγγελος Κατσίμπρας Πρόεδρος της Εταιρίας Βυζαντινών Μελετών Πρεβέζης καί ο Θεόδωρος Κων. Δράκος Πρόεδρος Δημ. Κοιν. Καμαρίνας.

 

 

 

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση

https://www.facebook.com/AthensWarMuseum/videos/280069337835464