Εορτολόγιο 24/11

-Ιερομαρτύρων Κλήμεντος του αποστολικού πατρός και επισκόπου παλαιάς Ρώμης (†101) και Πέτρου πατριάρχου Αλεξανδρείας  (†311).

Ο Πέτρος ήταν άνδρας που διακρινόταν για την παιδεία, τον ζήλο και την αρετή του, γι` αυτό και διαδέχθηκε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεωνά. Το 306 προέδρευσε στη Σύνοδο, η οποία συνήλθε στη Λυκόπολη Αιγύπτου για να δικάσει τον επίσκοπο Μελέτιο. Μετά την συνοδική του καταδίκη, ο Μελέτιος κατήγγειλε τον Πέτρο στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό Γαλέριο. Ο Πέτρος, προκειμένου να συλληφθεί από τον έπαρχο Αλεξανδρείας, κάλεσε τους αρχιερείς του, τον Αχιλλά και τον Αλέξανδρο και τους ανήγγειλε ότι θα τον διαδεκτούν. Εν συνεχεία για να μην τον δουν οι πιστοί, έφυγε κρυφά από την οικία του και παρεδώθηκε. Οι στρατιώτες τον έφεραν κρυφά στον τόπο της εκτελέσεώς του και τον αποκεφάλισαν, τον Νοέμβριο του 311. Ο Αγιος Πέτρος άσκησε το ποιμαντικό του έργο στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας επί δώδεκα έτη.

-Ερμογένους επισκόπου Ακραγαντίνων.

-Μαρτύρων Αλεξάνδρου του εν Κορίνθω, Ευγενίου, Θεοδώρου του Αντιοχέως, Μερκουρίου του Ρώσου, Προκοπίου και Χριστοφόρου. Φιλουμένου, Χριστόφορου και Χρυσογόνου.

-Οσίων Γρηγορίου του εν τη «Χρυσή Πέτρα», Καρίωνος, Μάλχου και Μάρκου του Τριγλινού.

Πηγή:www.ecclesia.gr