Έχει διδαχθεί από τα λάθη της η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας;

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Πριν από 4 χρόνια, 40 μέρες περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας τότε Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, είχα αναρτήσει στο φιλόξενο Preveza best, ένα άρθρο με τίτλο: «Δήμος Πρέβεζας: Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις !!.
Θεώρησα τότε σκόπιμο να κάνω μερικές επισημάνσεις και να καταθέσω κάποιες προτάσεις, οι οποίες όμως, αν κρίνω εκ του αποτελέσματος, μάλλον πέρασαν απαρατήρητες. Αναγνώριζα τότε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Γεωργάκος και οι συνεργάτες του κληρονόμησαν πολλές εκκρεμότητες και σοβαρές δυσλειτουργίες, λόγω της πολιτικής ατολμίας των προκατόχων τους αλλά και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.
Αναφέρω ενδεικτικά την κατάσταση που παρέλαβαν στη ΔΕΥΑ, την υποστελέχωση και «χαλαρότητα» κρίσιμων υπηρεσιών και δομών, κοκ. Στα παραπάνω, κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας, προστέθηκαν δυσκολίες και επιπλέον προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, λόγω της απλής αναλογικής και κυρίως εξαιτίας της υγειονομικής και της ενεργειακής
κρίσης Όμως όλα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν άλλοθι και ελαφρυντικό για το ελλιπές έργο, τα πολλά λάθη και κυρίως τις «σκιές» που καταγράφηκαν για κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Αναφέρω ενδεικτικά τις αδικαιολόγητες κατατμήσεις έργων, τις απευθείας και προφορικές αναθέσεις, την αδιαφάνεια στις προσλήψεις, κλπ.
Κοντολογίς, όπως δημόσια έχω αναφέρει, το έργο της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, στην τρέχουσα θητεία που μόλις ολοκληρώνεται, υπήρξε ελλειμματικό, ιδιαίτερα στα ζητήματα της καθημερινότητας.
Όμως, για λόγους που θα ερμηνεύσουμε εν καιρώ, ο κ. Γεωργάκος και η παράταξή του κέρδισαν με άνεση τις εκλογές και πλέον, με την πολιτική νομιμοποίηση της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου, μπορούν στη νέα 5ετία να λειτουργήσουν με διαφορετική φιλοσοφία και με άλλους ρυθμούς, ώστε και λάθη να διορθώσουν και να προσπαθήσουν να καλύψουν πολλά από τα κενά και τις ελλείψεις της πρώτης θητείας τους.
Άλλωστε είναι πολύ θετικό για την πλειοψηφούσα παράταξη το γεγονός ότι διαθέτει πολλούς «φρέσκους» Δημοτικούς Συμβούλους και το 1/3 του συνολικού αριθμού προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς..
Άρα ο κ. Γεωργάκος και οι συνεργάτες του ξεκινάνε τον Γενάρη από καλύτερη αφετηρία και με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Διαθέτουν πλούσια εμπειρία, έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και το σύνολο σχεδόν των Προέδρων των Κοινοτήτων εκλέχτηκε με την παράταξή του.
Τα ερώτημα είναι αν έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους και πέρα από τις δηλώσεις και τα μεγάλα λόγια, αν μπορούν να αποδείξουν στην πράξη ότι διαθέτουν ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο.
Σχέδιο με σαφείς προτεραιότητες και στόχους, τόσο για τα μεγάλα διακυβεύματα της Πρέβεζας, για τα οποία συχνά αναφερόμαστε, όσο για τα «καθημερινά», που αφορούν την ποιότητα ζωής των δημοτών, (καθαριότητα, φωτισμός, κυκλοφοριακό, στάθμευση, ύδρευση και αποχέτευση, αδέσποτα ζώα, νεκροταφείο, οδικό δίκτυο κλπ, κλπ).

Εύχομαι στη νέα δημοτική περίοδο να εφαρμοστούν καλύτερες πρακτικές διακυβέρνησης και να αποφευχθούν αλαζονικές συμπεριφορές. Διατηρώ όμως σοβαρές επιφυλάξεις ότι αυτό θα συμβεί. Θα περιμένω να δω τα πρώτα βήματα της νέας θητείας, πριν καταλήξω στα οριστικά συμπεράσματα. Μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά. Και επειδή δε θέλω να μένω μόνο στην κριτική και στις διαπιστώσεις, στο επόμενο άρθρο θα αναφερθώ σε μερικά από τα κακώς κείμενα του Δήμου και θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που αξιολογώ ως ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του, προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά η Δημοτική Αρχή να πάρει τις αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις της.

————————————————————————————————————————————————————-

*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας