Δελτίο τύπου για την Ευλογιά των αιγοπροβάτων

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μία πολύ μεταδοτική ασθένεια, που οφείλεται σε ιό και προσβάλει κυρίως τα πρόβατα και ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια με πρόσφατα κρούσματα στη νήσο Λέσβο και στην ΠΕ Φθιώτιδας. Μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή της μετάδοσης στην υπόλοιπη χώρα.
Η μετάδοση γίνεται είτε με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, είτε με μολυσμένα αντικείμενα και προϊόντα (εργαλεία , οχήματα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα, κλπ).
Τα ζώα εμφανίζουν αρχικά αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις, κυρίως στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος ουράς , μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος μεγέθους 0,5-1 εκ. Στη συνέχεια (σε 5-10 μέρες) αυτά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) κι ανοιχτές πληγές (έλκη). Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων, το κεφάλι φαίνεται συνήθως διογκωμένο και παραμορφωμένο.
Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού, ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.
Για να προλάβουμε τη μετάδοση της ευλογιά από άλλες περιοχές της χώρας μας:
 Πάντα συμβουλευόμαστε από πριν την τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής μας αν πρόκειται να αγοράσουμε ζώα ή ζωοτροφές και άλλα υλικά (π.χ. στρωμνή).
 Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων, ούτε επιτρέπουμε επισκέπτες στην δική μας εκτροφή, εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
 Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.
 Δεν δανειζόμαστε εργαλεία και υλικά, ούτε κριάρια & τράγους από άλλες εκτροφές.
 Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
 Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα όταν λείπουμε.
 Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση σε ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.
 Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις κι επιπλέον πριν και κατά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
 Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τακτικά την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό.

Η δήλωση έστω και υπόνοιας της νόσου είναι υποχρεωτική και από τον νόμο καθώς η έγκαιρη ενημέρωση της τοπικής κτηνιατρικής αρχής θα βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της ασθένειας σε γειτονικά κοπάδια και περιοχές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝ. &
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Λεωφόρος Ειρήνης 65
Ταχ. Κώδικας : 48100
E-mail: napr-kth@otenet.gr
Τηλ.: 2682028093

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ