Όσοι πίστευαν ότι μετά την εκλογή των Προεδρείων στα Δημοτικά Συμβούλια και των ορισμών των Αντιδημάρχων ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στους Δήμους και πλέον “ξεκινάει η δουλειά”, τους πληροφορούμε ότι συνεχίζονται οι εκλογές και μάλιστα αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον.
Μέσα στο Φεβρουάριο έχουμε κρίσιμες εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ,αλλά και στον ΦΟΔΣΑ.
Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, οφείλουν όλοι οι Δήμοι να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για τις ΓΣ των ΠΕΔ και ήδη στους 18 Δήμους της Ηπείρου ξεκίνησαν από την προηγούμενη βδομάδα οι διαδικασίες, οι οποίες και θα
ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη.
Ο αριθμός των εκπροσώπων καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο Δήμος Ιωαννιτών εκλέγει 33 εκπροσώπους, Αρταίων 15, Δήμος Πρέβεζας 11, Δήμος Ηγουμενίτσας 10 ενώ οι μικρότεροι Δήμοι από 3-5 εκπροσώπους.
Συνολικά στη Ήπειρο θα εκλεγούν 125 εκπρόσωποι, οι οποίοι μαζί με την απερχόμενη διοίκηση θα αποτελούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη.
Στη ΓΣ της ΠΕΔ θα εκλεγούν τόσο το νέο ΔΣ, όσο και οι σύνεδροι για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ. Οι εκλογές για τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Επειδή οι παραπάνω εκλογές είναι σημαντικές, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι η εκλογή των αντιπροσώπων που έγινε ή γίνεται αυτές τις μέρες στα Δημοτικά Συμβούλια είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς θα επηρεαστούν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί.
Και θα διερωτηθεί κάποιος πόσο θα επηρεάσουν, αφού με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς στους Δήμους, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη έχουν την αριθμητική υπεροχή και μπορούν να εκλέξουν τις ηγεσίες στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ που έχουν συμφωνηθεί.
Ο λόγος είναι απλός, καθώς υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες, πικρίες και περιφερειακές σκοπιμότητες, που υπερτερούν του “κομματικού καθήκοντος”. Επιπρόσθετα για την Ήπειρο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και τον κρίσιμο παράγοντα “Καχριμάνης”, ο οποίος λόγω σκοπιμοτήτων και προσωπικής ιδιοσυγκρασίας, πάντα επιδιώκει να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στον Α’ Βαθμό
Αυτοδιοίκησης.
Σε καμιά περίπτωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεν θα ήθελε να έχει διοικήσεις στην ΠΕΔ και στον ΦΟΔΣΑ που δεν θα “συνεργάζονται” μαζί του και βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να επαναληφθούν φαινόμενα της προηγούμενης
περιόδου, που υπήρχε μεγάλη ένταση στις σχέσεις του με τους εκπροσώπους των Δήμων, ιδιαίτερα στον ΦΟΔΣΑ.
Τα κόμματα από την πλευρά τους έχουν ξεκινήσει τις επαφές, τις συναντήσεις και τις διεργασίες .
Πληροφορούμαι ότι μετά από συνεννοήσεις αποφασίστηκαν συγκεκριμένες υποψηφιότητες που θα υποστηριχθούν από τους προσκείμενους στη ΝΔ.
Για Πρόεδρος της ΠΕΔ προτείνεται ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος και για Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος.
Παρόμοιες διεργασίες γίνονται και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα τεθούν επικεφαλείς.
Δύο επισημάνσεις:
– Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους τόσο ο σημερινός Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Δωδώνης κ. Νταγκαλέτσης όσο και ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μπέγκας.
– Ήδη καταγράφονται εσωκομματικές αντιδράσεις στις υποψηφιότητες που διαρρέουν, ενώ επίκεινται και διάφορες υπόγειες συμφωνίες, που ξεπερνούν.. «κόμματα και χρώματα».
Γι’ αυτό και “δε θα στοιχημάτιζα” ότι οι εκλεκτοί της ΝΔ θα καταφέρουν εύκολα να ελέγξουν και τα 2 θεσμικά όργανα στην Ήπειρο.
Τώρα όσοι συμμετάσχουν στη ΓΣ της ΠΕΔ Ηπείρου οφείλουν να γνωρίζουν ότι δύο πολύ σοβαρά θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
– Το ένα είναι το πρόστιμο που κληρονόμησε ο ΦΟΔΣΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά στην καταβολή ποσού 3 εκατομμυρίων περίπου, ποσό που διεκδίκησε μέσω διαιτησίας η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων.
– Το άλλο έχει να κάνει με τις μελέτες του “ΘΗΣΕΑ”, κόστους 2 εκατ. €, που είχαν ανατεθεί εδώ και 15 χρόνια και για τις οποίες ο τεχνικός σύμβουλος έχει οικονομικές απαιτήσεις.
Επειδή λοιπόν ΦΟΔΣΑ και ΠΕΔ θα κληθούν να διαχειριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα τα δύο αυτά σοβαρά θέματα, καλό είναι “οι εκλέκτορες” να σκεφτούν καλά ποιους θα επιλέξουν για τις νέες διοικήσεις .