Αναβίωσε το «Κλέφτικο» στο Θεσπρωτικό

Ένα ξεχωριστό λαϊκό δρώμενο, το «Κλέφτικο», αναβίωσε στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζει τη Συλλογή στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μασκαράτα που παιζόταν στο Θεσπρωτικό από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον Μορφωτικό Σύλλογο και άλλους συλλόγους του χωριού, ώσπου, τη δεκαετία του 1980, σταμάτησε.

Το Κλέφτικο εκτυλίσσεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Αποτελεί μια διακωμώδηση της «Κοσιάδας», της ένοπλης τουρκικής δύναμης που γύριζε στα χωριά, με σκοπό τον εκφοβισμό των κατοίκων και την καταδίωξη ή σύλληψη Κλεφτών. Μέσα από τους κωμικούς διαλόγους, τις αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις και την λαϊκή ηθοποιία, το δρώμενο, άλλοτε επίκεντρο της τοπικής Αποκριάς, αποτυπώνει με εύθυμο τρόπο την καθημερινή ζωή στην περιοχή.

Κορυφώνεται με τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων και ολοκληρώνεται με ένα λαϊκό γλέντι.

Η αναβίωση του εθίμου επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της Λαογραφικής Συλλογής “Γεώργιος Γιάννος” τόσο στη διατήρηση της τοπικής συλλογικής μνήμης, όσο και στην ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της περιοχής.